Rolba – närhet & service är A och O

Ett lyckat samarbete handlar inte bara om att erbjuda kraftfulla och hållbara produkter som ger ett högt ekonomiskt värde. Service och förståelse för kundens affär är också avgörande.

Åkerströms har gjort en stark tillväxtresa inom radiostyrning till spolbilar på den nordiska marknaden. Bland annat genom en skräddarsydd lösning för våra kunder och som har bidragit till att positionera oss och produkten Remotus som marknadens mest kraftfulla och hållbara radiostyrning. Men inget av detta hade varit möjligt utan lyckade samarbeten.

Patrik Strömgren jobbar med försäljning på Rolba i Hedesunda som bygger olika varianter av spolbilar och har samarbetat med Åkerströms i många år. För honom är närhet till kund och samarbete viktiga anledningarna till goda affärsrelationer.

– Vi har kunder från Skåne upp till Haparanda och för dem kan närhet se ut på olika sätt. I Skåne vill man ha en serviceverkstad där vi håller till medan man i Haparanda värdesätter att vi svarar när de ringer, säger Patrik.

Åkerströms levererar prestanda

Spolbilsentreprenörer arbetar till största delen mot kommun och industri. Fordonen producerar 8–14 timmar per dygn och genererar en snittintäkt på ca 22 000 kr per dag. Därför är det av yttersta vikt att undvika kostsamma driftsstopp.

– Alla kan sälja en spolbil, men för att sälja 10 bilar gäller det att hålla leveranstider och kunna erbjuda en tillförlitlig utrustningsnivå med hög prestanda. Här spelar Åkerströms en avgörande roll i vårt samarbete med att ständigt utveckla och förbättra produkterna, säger Patrik.

Från blankt papper till standardlösning

När Patrik började jobba åkte han ut till kund med ett blankt papper, frågade vad de ville ha och skissade på en lösning. Ett kostsamt sätt som fick Rolba att jobba fram en standardisering.

– Vi byggde aldrig två bilar som var likadana och det var svårt att räkna hem. Efter 2010 tog vi därför fram fem olika produktgrupper med en uppsjö av varianter under respektive grupp. Nu är det enklare för oss att beräkna volymer, säger Patrik.

– I samarbetet med Åkerströms har vi tagit fram några standardiserade radiolösningar för Rolba. Det betyder att om det blir fel på en enhet så kan vi enkelt låna ut en ny enhet under tiden den repareras. Den lösningen innebär minimala driftstopp hos kunden.

Robust radiostyrning minskar driftsstopp

Åkerströms styrka gällande Remotus ligger i kvalitet, design och ergonomi samt den höga uteffekten på radion. Vi tillhandahåller snabb service och reparation om något skulle hända samt reservdelar med korta leveranstider.

– Remotus är robust och driftssäker vilket bidrar till färre stopp i det dagliga arbetet för våra kunder. Sen tycker jag att Åkerströms radiostyrning känns modern och fräsch jämfört med konkurrenternas, säger Patrik.

Lyhördhet och service är avgörande

Ett lyckat samarbete handlar inte bara om att erbjuda kraftfulla och hållbara produkter som ger ett högt ekonomiskt värde. Service och förståelse för kundens affär är också avgörande.

– Närhet, service och tillförlitlighet är A och O för oss. Våra kunder väljer chassileverantör efter hur det fungerar på orten de ska verka i. Förr fick man komma till oss i Hedesunda för att serva, men nu har vi flyttat ut vår service från norr till söder, säger Patrik.

– Och när det kommer till kontakten med Åkerströms är den otroligt bra – de är ju bara ett telefonsamtal bort. Andreas är vår kontaktman och han informerar oss löpande om till exempel komponenter blir försenade. Allt är ju frid och fröjd så länge grejerna fungerar. Det är först när det händer något som det gäller att vara på tå. Och det tycker jag att Åkerströms är.

– Det är samma sak när våra kunder ringer till oss. Vi kanske inte alltid kan lösa problemen de har, men det viktigaste är att de får prata med någon och som kan hänvisa dem till rätt serviceverkstad.

I samarbetet mellan Åkerströms och Rolba finns fortfarande mycket kvar att göra. Städerna växer och ledningsnäten blir bara äldre och behöver underhåll. – Vi ser fram emot många givande år av samarbete tillsammans och välkomnar samtidigt nya kunder till oss på Rolba, avslutar Patrik.

Entreprenörfirman Jannes Slam- & Spolservice har nyligen köpt en ny kombibil från Rolba med radiostyrning från Åkerströms. Här berättar chaufför Jan Lundby om sin arbetsdag och fördelarna med Åkerströms radiostyrning.